Griepvaccinatie

Elk najaar krijgen alle mensen van 60 jaar en ouder en de mensen die in een bepaalde risicogroep vallen een oproep voor de griepprik.

Wie komen in aanmerking voor de griepprik?

Alle mensen van 60 jaar en ouder komen in aanmerking voor de griepprik. Ook mensen onder de 60 jaar met hart-, long- of suikerziekte en mensen met verminderde afweer o.a. bij nierziekten komen in aanmerking voor de griepprik.
Ook kinderen kunnen in aanmerking komen voor de griepprik. De injectie moet dan (indien de eerste keer) na vier weken herhaald worden om tot voldoende antistofvorming te komen.

Waarom is het belangrijk om de griepprik te halen?

De griepprik voorkomt vooral ernstige complicaties die kunnen optreden tijdens de griep, zoals longontsteking, acute long- en hartziekten en beroertes. Ongeveer 53% van alle sterfgevallen en 48% van de ziekenhuisopnames vanwege de griep worden met de griepprik voorkomen. Vooral mensen van 65 jaar en ouder die ook een medische indicatie hebben, lopen het meeste risico op ernstige complicaties.

Kan je met een griepprik toch nog de griep krijgen?

De griepprik beschermt niet 100% tegen de griep, maar het verloop is vaak minder ernstig en de kans op complicaties is veel kleiner. De griepprik werkt overigens pas na twee weken.

Heeft de griepprik ook bijwerkingen?

De meest voorkomende bijwerking is pijn, roodheid en zwelling op de plaats waar geprikt is. U kunt van de griepprik geen griep krijgen! Een heel enkele keer voelt iemand zich even niet lekker. Hoofdpijn of koorts komen zelden voor.

Wanneer mag u de griepprik niet krijgen?

Bij een acute ziekte met koorts moet u wachten met de griepprik tot de koorts gezakt is. Ook tijdens een herstelfase na een ernstige ziekte moet u wachten tot u volledig hersteld bent. Mensen met een allergie voor kippeneiwit mogen de griepprik niet krijgen.

Wat is griep (influenza)?

Wat mensen "griep" noemen, is vaak geen influenza. Mensen denken bij een ernstige verkoudheid al snel aan griep. Griep gaat vaak gepaard met koorts, hoofdpijn en spierpijn.

Meer informatie over de griepvaccinatie kunt u lezen op de volgende website:

http://www.rivm.nl/griepprik/