Uitstrijkje bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker

Alle vrouwen van 30 tot en met 60 jaar krijgen eens in de vijf jaar een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker. Het doel van dit onderzoek is vroegtijdige opsporing van (voorstadia van) baarmoederhalskanker op het moment dat er nog geen voelbare klachten zijn. Deelname aan het bevolkingsonderzoek is gratis en vrijwillig.

Baarmoederhalskanker komt voor bij vrouwen van alle leeftijden, maar het meest bij vrouwen van 30 tot en met 60 jaar. Daarom krijgen juist deze vrouwen een uitnodiging voor deelname aan dit onderzoek. Het is wetenschappelijk aangetoond dat eens in de vijf jaar deelnemen in de meeste gevallen voldoende is om afwijkingen op tijd te ontdekken. Baarmoederhalskanker ontstaat doorgaans heel langzaam.

In de uitnodigingsbrief wordt gevraagd een afspraak te maken met de huisarts of praktijkassistente om een uitstrijkje te laten maken. Bij de uitnodiging wordt meer informatie over het onderzoek meegestuurd. Op de site http://www.uitstrijkje.nl/ kunt u zelf zien bij welke screeningsorganisatie u terecht kunt met verdere vragen.

In onze praktijk doen de assistentes de uitstrijkjes.