Vitamine D advies aangepast

Sommige mensen krijgen onvoldoende vitamine D binnen. Deze vitamine is goed voor de botten. Voor het behoud van sterke botten adviseert het Voedingscentrum gevarieerd te eten en veel te bewegen. Voor een aantal groepen is het aan te raden een vitamine D supplement te nemen.

Vitamine D supplement

Sommige groepen lopen een risico dat zij via hun voeding niet genoeg Vitamine D binnenkrijgen. Voor hen is het nodig om naast gezonde voeding ook een vitamine D supplement te nemen. Bovenop de gevarieerde voeding wordt deze groepen aangeraden 10 microgram extra aan vitamine D per dag te nemen. Het betreft de volgende groepen:

  • Kinderen tot 4 jaar
  • Personen van 4 tot 50 jaar met een donkere huidskleur
  • Vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven
  • Vrouwen van boven de 50 en mannen van boven de 70 jaar
  • Vrouwen tot 50 jaar die een sluier dragen

De volgende groepen wordt dagelijks 20 microgram extra aan vitamine D aanbevolen:

  • Personen die osteoporose hebben of in een verzorgings- of verpleeghuis wonen
  • Vrouwen ouder dan 50 jaar en mannen ouder dan 70 jaar die weinig buiten komen
  • Vrouwen ouder dan 50 jaar die een sluier dragen

Risico van teveel vitamine D

Met deze suppletiedoseringen blijf je ruim onder de veilige bovengrens van 50 microgram per dag. Voor kinderen tot één jaar is de veilige grens 25 microgram per dag. Als je gedurende lange tijd grotere hoeveelheden vitamine D binnen zou krijgen neemt de kans op schadelijke effecten toe. Door teveel vitamine D kunnen in het lichaam in verschillende weefsels kalkafzettingen ontstaan wat kan leiden tot nierfunctiestoornissen.
Veel zonlicht leidt niet tot teveel vitamine D in het lichaam omdat bij ‘teveel’ zonlicht er ook weer afbraak van vitamine D in de huid optreedt en de aanmaak dan beperkt wordt.

Bewegen voor stevige botten

Het Voedingscentrum raadt aan om elke dag aan lichaamsbeweging te doen, bij voorkeur als onderdeel van het dagelijkse ritme. Als het lichaam beweegt, moeten de spieren, botten en gewrichten een inspanning leveren. Deze ‘botbelasting’ vertraagt de botafbraak. Bewegen helpt dus om de botten langer sterk te houden.

Vitamine D uit voeding en zonlicht

Vitamine D is een van de weinige vitamines die ons lichaam kan aanmaken. Dit gebeurt door de huid onder invloed van zonlicht. Ook onze voeding bevat vitamine D. De belangrijkste leveranciers van vitamine D zijn halvarine, margarine en bak- en braadproducten. Daar wordt deze vitamine namelijk aan toegevoegd. Van nature komt deze voor in vette vis. Een stukje makreel voor 1 snee brood levert al 3,2 microgram aan vitamine D op.

Voor meer informatie over vitamine medicatie, kun je via onze apothekersassistenten krijgen